HAZIQ & HARRIS & HADIF & HAFIY

By: Faznim Adiera

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 4-Apr-2007 03:29 Email | Share | | Bookmark
Satu Tahunnnnn!!!

Today, 4 April 2007 my Hafiy is turning 1 year old!!!
Yeayeaaa...(mama excited sbb 'selamat' dah Hafiy satu tahun tanpa di dlm perut mama ada baby lagi...lega!!) kihkih...

Happy besday to my little boy yg suka senyum, suka makan, suka 'buli' abg hadif dia, suka tak reti duduk diam, suka jerit, suka panjat tangga, suka merangkak laju2 ke pintu or tangga kalau nampak tak berlock, suka bukak pampers bila mama baru pakaikan, suka hisap ibu jari, and of course suka peluk/gomoi mama dia!! Sayangggggggg dia!! Busyuk mama yg rambut perang nih!

Alamak, sorry ek takde gambar Hafiy. Mama lately ni mmg agak kemalasan nak ambik gambar 4H...lagilah kemalasan nak mengupdate fp..ni pun sebab teringat kat besday Hafiy hari ni..

Hafiy ni mcm kembar pulak ngan Hadif sebab kalau salah sorang berak, mesti sorang lagi pun berak serentak!

Mcm tak percaya Hafiy dah setahun sebab dia tu kecik mcm baby 8 bulan jer...jalan pun tak pandai lagi.... Tapi mama suka 'penyekk2' kan dia tau....best!

To Muhammad Hafiy bin Mohd Mazri, mama doakan semoga anak mama yg bongsu ni (erkk bongsu ker?? kihkih...mama nak kasi 'adik' lagi tau... ) jadi anak yg bijak, hormat org tua, mendengar kata, jgn nakal2, jgn buli abang2 ok...sayangggggggg diaaa!!!


Monday, 12-Mar-2007 00:48 Email | Share | | Bookmark
Hadif and Skateboard!

 
 
 
View all 12 photos...
Di suatu petang kala mama sampai di lama rumah remang senja...
Tetiba ternampak seorang budak ni duk pulun main skateboard...
Anak sapalah tu...jatuh satgi baru tau...

Eh eh...macam kenal jer..anakku rupanya....
Hadif...hadif...skateboard sapalah dirembatnya tu..
Mama apa lagi, masuk rumah ambik kamera!




Till now...semua org ingat Hadif ni girl..semua bahasakan kat dia 'kakak'..
heheh...tulah babahnya, mama dah puas suruh potong rambut Hadif tapi dia taknak...
Mmg cutting budak perempuankan... Semua cakap 'cantik'...
Tapi yg penting, cantik2 pun, kalau perangai 'tak cantik', takde maknanya tau..
So mama harap anak2 mama nanti membesar dengan perangai yang 'cantik'!


Monday, 5-Mar-2007 08:50 Email | Share | | Bookmark
Adegan-Adegan Yang....

 

Gambar tidak ada kena mengena dengan cerita di bawah


Adegan yang buat Mama tergelak besar...

Di suatu petang Christmas di Manhattan Fish di Alamanda...
Haziq: Mama, today is christmas ker?
Mama : Yup...kenapa?
Haziq : Kenapa Haziq tgk takde snow turun pun??
Mama : (Gelak besar jap! Ambik nafas jap pastu explain kat dia...)


Adegan yang buat Mama tersengih kejap tak tau nak cakap apa....

Harris : Mama, mama dapat Hadif ngan Hafiy sebab mama kawin ngan babah yer?
Mama : Yelah...bila dah kawin baru boleh dapat anak...
Harris : Ooo lepas ni kalau mama nak anak lagi, mama kena kawin lagilah yer?
Mama : ????????


Selepas tgk album gambar kawin Nim kat studio...

Harris : Mama, kalau kawin kena ada 'buku' macam ni yer mama?
Mama : Ah'ahlah...
Harris : Tapi Harris tgk gambar mama yang pakai baju ni mcm tak best jer....(pakai baju arab)...
Mama : (Bertuah punya budak)...


Semasa sediakan breakfast utk Harris pagi tadi...

Mama : Harris nak tambah lagi tak koko krunch ni?
Harris : No, tak nak 'bebek'..(dgn muka selambanya... )
Mama : (Dia panggil aku bibik!!!! Kureng asam!!)


Adegan yang buat mama jadik kembang semangkuk!

Di suatu tghari di mana mama sedang sibuk memasak kat dapur and opah and atuk datang....

Opah : Uihh apa yg sedap sangat bau nih???
Haziq menyampuk: Memanglah...mama mmg pandai masak, mama masak sedap!
Mama yang kat dapur tu terus kembang tak hengat punya!

Adegan yang mama tak sangka Haziq boleh pikir sampai mcm ni sekali...

Di suatu malam sedang mama ambik masa tgk tv sambil berbaring tgk citer "Grey Anatomy"....
Haziq datang terus baring sebelah mama....sambil peluk2 tu....
Haziq pun tanyalah....
Haziq : Mama tgk citer apa ni?
Mama : Ni cerita pasal doktor pakar/surgeon kat hospital...
Haziq : Best ke citer ni Mama?
Mama : Bestlah...mama suka tgk...hmmm Haziq nanti dah besar nak jadi doktor tak?
Haziq : Hmmm....jadi doktor ni boleh balik siang2 tak mama?
Mama : (Blur kejap sbb napa haziq tanya macam tu)...Balik siang? Hmm tak tentulah Haziq sbb
kalau ada org sakit waktu malam, doktor kena datang tgklah...
Haziq : OO camtu taknaklah...Haziq nak balik siang2...aaa kalau jadi polis?
Mama : Eh eh lagi tak boleh (sebenarnya mmg mamanya tak berminat anaknya jadi polis)...
sbb polis lagi kena kerja malam sebab malam2lah banyak org jahat!
Haziq : Ala ye ker, kalau macam tu Haziq tak tau lagilah nak jadi apa...
(Sesi bual mesra antara ibu & anak ini tidak dapat bertahan lama kerana tiba2 Hadif ternampak kami lalu
dia dgn marahnya telah menolak abang dia dari sisi mama dia (dengki punya pasal! )...dan dengan
selambanya selepas itu, dialah pulak yang take over tempat tu sambil tersengih2 buat muka cheeky ngan mama... )

heheh...Haziq ni mcm perli mama je sebab selalu sampai rumah puko 7 (yelah nak malam dahkan)...
heheh...ada banyak lagi sebenarnya adegan2 yg mama takleh lupalah ngan 4H ni....tapi ni antara yang mama ingatlah....


Olie...betullah cakap Olie, nim pun baru perasan yg Harris ni mmg jenis straighforward, tarus cakap apa yg dia rasa...Haziq pulak pandai berlapik...mcm adegan ni...

Di suatu petang ketika mama hendak ke kedai runcit depan rumah dgn memakai track bottom...
Tgh mama driving, Haziq yg duduk kat sebelah tegur..

Haziq : Eh kenapa hari ni kaki mama nampak gemuk pulak?
Mama : Eh ye ke Haziq (cuak kejap! kikih..) Tapi mmg mama dah gemuk punlah Haziq, mamakan makan
banyak...
Haziq : oo taklah mama, ni sbb mama pakai seluar ni kot, tu yg nampak gemuk tu...
(nak jaga hati mamalah tu.. )

Yelahkan, track tu kan mcm 'mengembang' skek..tu yg nampak besaq kot...alah, pehaku mmg besaq pun!


Lagi satu Olie...semalam Haziq tetiba je bersuara....

"Mama, anak-anak mama ni semua cantik2kan!"

Perasan diakan!!



Friday, 2-Mar-2007 07:30 Email | Share | | Bookmark
Birthday Nur Irdina

Hobi-masukkan bende dlm mulut!
Pantang nampak kamera terus suka!
2 Beradik...
View all 45 photos...


Ops tak sempat nak cerita....gambar ada lagi tapi tak sempat nak upload, Isnin nantilah sambung...

TO BE CONTINUED..

Ok sambung balik..

Ni besday Kak Dina, anak cousin mama (Mama Yati)...dia dah masuk 11 tahun dah...
Seronoklah dapat kumpul sedara mara sepupu sepapat...4H sukalah dapat main banyak belon
Tapi satu games pun diorang tak join..anti-games betullah...






UPDATE :

Hafiy kurang sihat...tapi dah ok skek lepas bawak klinik sabtu ari tu, dia demam and muntah and cirit...
Nampak sangat dia tak sihat sbb langsung takmo senyum tau...muka toye je dia buat!

Hadif aktif macam biasa...manja ngada2 semualah....tapi rajin jugak tolong mama....

Harris pulak makin lama makin degil..keras kepala, tak makan saman punya budak...ishkk geram...banyak bersabar dgn dia ni...suka menjerit kalau nak satu2 bende, dahtu tak sabar2..

Haziq pulak MC ari ni...hari sabtu ari tu dia jatuh masa lari..lutut and siku berdarah, babah cakap teruk jugak, mama mmg tak sempat tgk sebab babah dah balut...kat klinik dr balut lain..dr suruh rest sampai Isnin...suka dia tak payah pergi sekolah...


Wednesday, 28-Feb-2007 03:40 Email | Share | | Bookmark
Alamak...ada jugak orang taggedku!!

Ok...sorry lambat....busy sangat sejak Isnin ari tu...ni bolehlah nak 'menyumbangkan' sikit 6 weird things about myself...hmmm actually tak taulah kira pelik ke tak...boo sajalahkan...

1) Nim kena make sure rumah kemas siap elok bersih baju sidai lipat pinggan periuk belanga basuh semua sebelum keluar rumah! So kalau plan nak keluar pagi2, nim akan siapkan rumah malam tu lagi...kalau tak, boleh cancel keluar rumah tau....tu yang bila takde maid, nim jarang keluar sbb rumah mesti mau kasi bersih dulu...

2) Nim ada habit macam tak boleh tgk bende bersepah depan mata...bende tu senget ke tak betul ke, tangan tu geram je nak betulkan, lapkan terus, kalau tak rasa hati tak senang...tapi skang dah belajar 'terima keadaan' sbb dah tak larat nak buat/betulkan semuanya on the spot... Nim ingat lagi dulu masa kat MCC, roomate ni selalu bangun lambat sikit, nim pulak jenis morning person, puko 7.30 dah siap nak pegi breakfast before pergi kelas pukul 8, so bila dia tgh mandi, mata nim ni geram tgk katil dia tak berkemas, apalagi, tolong kemaskan! kihkih...nim jugak pernah bukak almari baju kawan nim sorang ni, pastu tgk dia lipat macam tak betul jer, so nim offer tolong kemaskan...hehe...tapi itu zaman dulu, skang ni dah anak ramai, tak dapat nak buat mcm dulu lagi even tiap2 hari nim akan pikir bila nim nak susun baju elok2 dlm almari...nim pernah jugak jerit kat kawan nim yg tgh sidai baju kat ampaian sebab dia sidai tak ikut susunan (besar kecik berterabur)...even dekat maid nim dulu pun nim ajar dia sidai baju ikut pasangan and susunan besar kecik...heheh...tapi skang ni nim sidai je ikut mana sempat...

3) Nim tak akan tido dlm kete kalau pergi mana2....even balik kelantan 8-9 jam ke, nim akan berjaga temankan hubby (walaupun dia suh nim tido)...bukan apa, nim risau kot apa2 jadi...yelah, bila nim tido je mulalah dia memecut...pastu kiranya nim ni temankan hubby sembanglah takut2 dia ngantukkan! Pernah dulu masa travel kat US, sbb masa suntuk, kitoarang tak stop utk tido malam...so, nim bersengkang mata 2 hari 2 malam tau...(tapi lepas tu pengsan!)...hihi...nim cuma 'berani' tido kalau naik komuter or flight (sbb tak nampak driver dia kot..heheh)...tapi now ni, hubby ada tegur..."Abg nampak diera tido dlm kete masa balik dari rumah mak ari tu (walhal rumah mak gombak jer)"...hehe...itu maknanya...mama 4H ni "penat tak hengat" punyalah....

4) Nature's call...opsss!! heheh...Nim kalau boleh nim akan cuba pastikan tiada siapa berdekatan...dulu masa sekolah, nim akan tunggu org keluar dari toilet, bila nim sorang, baru kuselesaikan hajat! Even tetiba nim dengar ada org masuk, nim boleh 'stop'!! Burok perangaikan! heheh...kat rumah pun sama...tak suka kalau ada org 'kat sekeliling' bila nim buat aktiviti tu..heheh...sanggup tahan tau....

5) Nim tak suka tido lambat...walau ada exam ke apa ke esoknya tu...nim akan tido bila time tido nim sampai...tapi kalau terpaksa sangat2 baru nim tido lambatlah....macam skang ni, anak2 buat perangaikan, tak dapatlah nak tido cepat...pastu time depa dah tido puko 10 tulah baru aman skek nak buat kerja rumah, so masa tu baru nak buat kerja rumah, tapi nim akan cuba habiskan cepat2 jugak and tido cepat2 jugak..kalau boleh sebelum puko 11...err kalau masa ada maid dulu, puko 9.30 dah tido...

6) Makan?? Hmm ni takde yg pelik kot sbb semua jenis makanan nim makan! Tauge ka, bawang ka, cili api ka, udang kering ka...Opss tapi nim tak suka kalau buah yg diproses/dimakan dgn puding ker (mcm coctails tu)...asam2 jeruk2 pun nim tak makan...tapi tempoyak/cencaluk/budu/sambal belacan mmg feberettttt!! Ha lupa, nim tak akan miss ambik breakfast...wajibbb!! Kalau tak, tak boleh nak start kerja/kelas ka apa ka...even dulu masa belajar nim suka pilih class puko 8, nim akan sempatkan diri ambik b'fast jugak...rebus sosej makan ngan roti & cheese pun dah ok masa kat US dulu!..kalau kat MCC, nim org pertama tunggu pintu cafe bukak...kalau tak mkn kat cafe, nim ngan kawan nim akan makan roti gardenia bubuh nutella pastu bubuh koko krunch pastu cicah air milo...wallaaa nikmatnya! Kat STJ pun nim org pertama tunggu pintu dewan makan bukak!

Err cukup dahkan...overlak kang! berjela2ler pulak explanationnya!!

Ehh lupa pulak nak tag org lain...sapa lagi ek???

1) Siti/Mama Nurin Anisah - http://adiksu.fotopages.com
2) Elisa/Mama Yaya & Lana - http://aaliyah-farahana.fotopages.com
3) Hasrina - http://hasrina.fotopages.com
4) Edrina/Mama Najihah & Haris - http://edrina.fotopages.com
5) Fatin/Mama Farzana - http://fatinhelmi.fotopages.com
6) Ani/Ibu Yasmin & Danish - http://ratuani.fotopages.com

DONE!!

....people who are tagged should write a blog post of 6 weird things about them as well as state this rule clearly.In the end, you need to choose 6 people to be tagged.Don't forget to leave a comment that says'you are tagged" in their comments and tell them to read your blog.


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net